• Lyžiarsky výcvik 2024

          • Školský lyžiarsky kurz pre žiakov 4. - 7. ročníka trval 5 dní od 12.02. do 16.02. Napriek teplému počasiu sme mali šťastie, že na svahu bola dostatočná snehová pokrývka. Profesionálni inštruktori pomohli deťom zlepšiť ich lyžiarske zručnosti. Po lyžovaní si deti mohli užiť plávanie v hotelovom bazéne. Učitelia Martin, Danka a Lucka pripravili zábavný program. Celý kurz bol plný zábavy a vzdelávania.

          • KARNEVAL pre 1.-5.ročník

          • 6. februára naša škola zorganizovala skvelý karneval pre naše detičky, a to bola poriadna zábava! Kúzelník Gabi očaril kúzelnickými trikmi, živými tancami a predstavením s balónikmi. Medzitým DJ Teacher Michalčik udržiaval párty nažive svojimi úžasnými rytmami. Vrcholom bola vzrušujúca tombola, kde šťastné deti vyhrali skvelé darčeky. Smiech napĺňal vzduch, kým sa uzatvárali priateľstvá a vytvárali sa spomienky. Veľká vďaka všetkým, ktorí urobili tento deň magickým!

          • 💜DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ💜

          • Pozývame všetkých budúcich prváčikov a ich rodičov na spoločné popoludnie v našej škole.

            Stretneme sa 23.januára 2024 o 16:30.

            Spoločne sa pozrieme ako vyzerá naša škola, vyspovedáme pani riaditeľku a spoločne sa zahráme:)

            Tešíme sa na Vás:).

          • Informácie k téme šikanovanie

          • Milí rodičia, vzhľadom k závažnej a aktuálnej téme, ktorá rezonuje v našej spoločnosti Vám prinášame niekoľko dôležitých informácií na tému Šikanovanie. Veríme, že vám pomôžu sa efektívne zorientovať vo vyššie spomínanej téme.

            Čo je šikanovanie?

            Šikanovanie je nežiaduce agresívne správanie, ktoré vyplýva z nerovnováhy síl. Dieťa (alebo aj skupina detí), ktoré sa cíti nadradené, ponižuje či ubližuje ostatným. Takéto správanie sa často opakuje alebo má tendenciu opakovať sa.

            Pri šikane teda ide o nevhodné prejavy agresívneho správania, ktoré niekomu ubližujú a obeť šikanovania sa voči nim nevie alebo nemôže účinne brániť.

            V konečnom dôsledku trpia nielen samotné deti, ktoré sa stali obeťou šikany, ale aj deti, ktoré šikanujú, pretože ich správanie je znakom hlbšieho problému.

            Znaky šikanovania:

            • Zámernosť – jasný úmysel ublížiť druhému fyzicky alebo psychicky
            • Opakovanie – obeť je predmetom šikanovania opakovane, jednorazová akcia sa väčšinou za šikanovanie nepovažuje
            • Nepomer síl – obeť nie je schopná sa voči šikanovaniu brániť

            Čo šikanovanie nie je :

            Nie všetky prejavy nevhodného správania medzi deťmi či mladými ľuďmi môžeme považovať za šikanu. Šikana napríklad nie je:

            •  Keď sa deti medzi sebou pohádajú, dostanú do konfliktu alebo sa pobijú.
            •  Keď sa menia vzájomné vzťahy, preferencie a priateľstvá detí.
            •  Keď sa deti, či mladí ľudia medzi sebou nechcú priateliť.
            •  Keď dieťa nezapadá alebo nechce zapadať medzi skupinu rovesníkov.

             

            Častými formami šikany sú:

            • Fyzické šikanovanie – bitky, kopance, potkýnania, facky či iné násilné a agresívne prejavy správania a pod.

            • Verbálne šikanovanie – urážky, nadávky, vydieranie, posmievanie sa, vulgárne vyjadrovanie sa o niekom, zastrašovanie a pod.

            • Sociálne šikanovanie – nahováranie na to, aby niekoho vylúčili z kolektívu alebo ho ignorovali, zámerné prehliadanie človeka, poškodzovanie niekoho dobrého mena alebo jeho reputácie a pod.

            • Sexuálne šikanovanie – nevhodné dotyky, sexuálne narážky, komentovanie vzhľadu, urážlivé gestá či posielanie a preposielanie pornografického obsahu a pod.

            • Kyberšikanovanie – čiže šikanovanie prostredníctvom mobilu, tabletu, PC či iných technológií (písanie nenávistných či urážlivých postov, komentárov, zverejňovanie nevhodných fotiek, zakladanie chatov či skupín s cieľom niekoho ponižovať a zosmiešňovať, vytváranie či preposielanie meme-obrázkov či statusov o niekom, zverejňovanie nevhodného obsahu a pod.)

             

            Všímajte si tieto signály u svojho dieťaťa:

            • Nevysvetliteľné zranenia (modriny, odreniny, opuchy..)
            • Stratené alebo zničené oblečenie, knihy a učebné pomôcky
            • Časté bolesti hlavy alebo brucha, únava, falošná choroba
            • Odmietanie jedla alebo prejedanie sa
            • Ťažkosti so spánkom, nočné mory, problematické zaspávanie
            • Zhoršenie prospechu, strata záujmu o školu
            • Strata priateľov
            • Výkyvy nálad, znížené sebavedomie
            • Sebapoškodzovanie

             

            Čo môžete urobiť, ak zistíte, že vaše dieťa je šikanované?

            Ak máte podozrenie alebo ste sa dozvedeli, že vaše dieťa niekto šikanuje, je potrebné začať situáciu aktívne riešiť. Uvedomte si, že to čo sa deje nie je vaša vina a nie je to ani vina dieťaťa. Šikanovaným sa môže v živote stať každý z nás. Neznamená to, že ste vo výchove urobili chybu alebo že dieťa je slabšie či citlivejšie.

             

            Odporúčania pre rodičov na riešenie vzniknutej situácie:

            Riešenie vlastných emócií a prístupu

            Keď rodič zistí, že jeho dieťaťu je alebo bolo ubližované, spravidla to so sebou prináša množstvo nepríjemných emócií a pocitov. Najčastejšie sú to hnev, strach, ľútosť, pocity krivdy, bezmocnosti a výnimkou nie je ani to, že sa cítite dotknuto či ponížene. Pre dobro vášho dieťaťa a vyriešenie situácie ich ale musíte odsunúť a začať problém riešiť aktívne a s chladnou hlavou, aj keď je to možno ťažké.

            Ak sa vám dieťa zdôverilo s tak náročnou vecou ako je šikana, potrebuje vašu pomoc a pocit bezpečia. Pocit bezpečia rozrušený, kričiaci či plačlivý rodič dieťaťu nevie poskytnúť. Preto najlepšie čo môžete urobiť je to, že sa upokojíte. Teraz tu buďte len pre vaše dieťa. Svoje pocity môžete neskôr prebrať s vašimi priateľmi, partnerom alebo s odborníkmi.

            Riešenie situácie s dieťaťom

            Niekedy je pre dieťa náročné hovoriť o tom čo sa mu stalo priamo. Často sa deti viac otvoria pri spoločnej aktivite – pri varení, pri hre a pod. Doprajte dieťaťu dostatok času a priestoru na to, aby vám o problémoch porozprávalo. Keď si vás dieťa vás vybralo za osobu, ktorej sa chce zveriť, rešpektujte to. Nevolajte hneď k rozhovoru partnera či súrodencov dieťaťa.

            Ak niečomu nerozumiete, pýtajte sa viac otázok, ktoré vám objasnia situáciu. Dieťaťu však neskáčte do reči a nerobte unáhlené závery. V prvej fáze je lepšie viac počúvať ako hovoriť. Otázky na dieťa voľte citlivo a pokiaľ možno všeobecnejšie. Napríklad: 

            •  Stalo sa ešte niečo iné, o čom by si mi mal/a povedať? 
            •  Je ešte niečo, čo by som o tom mal/a vedieť?
            •  Čo sa dialo potom?
            •  Kto iný tam ešte bol?
            •  Hovoril si o tom ešte s niekým okrem mňa?

            •  Ako by si chcel/a, aby sme situáciu riešili?
            •  Čo navrhuješ?
             

            Veľa detí má strach z toho, že sa pre neho situácia a intenzita šikanovania po tom, ako ju začnú riešiť rodičia alebo škola zhorší. Dieťa upokojte a vysvetlite mu, že sa mu pokúsite pomôcť.

            Nikoho neobviňujte. Nie je to chyba ani dieťaťa, ani školy, ani vás. Žiaľ, aj takéto situácie sa stávajú. Neodsudzujte a neznevažujte deti (aktérov šikanovania), ale odsúďte samotnú šikanu. Určite vášmu dieťaťu nehovorte, že to malo riešiť skôr, inak alebo že sa malo brániť a pod. Na terajšej situácii to už nič nezmení a dieťaťu tak len znižujete sebavedomie.

            Pochváľte dieťa za to, že našlo odvahu sa vám zdôveriť a riešiť problém. Určite ho to stálo veľa stresu a námahy.

            Zaznačte si informácie, ktoré vám dieťa poskytlo. Ak o šikane existujú nejaké dôkazy (zranenia, zničené veci, správy v telefóne a pod.) odložte si ich, možno ich budete neskôr potrebovať. Pokiaľ si nie ste istý či viete reagovať správne alebo sa chcete poradiť, môžete vy sám/a alebo aj spoločne s dieťaťom napísať alebo zavolať na niektorý z kontaktov uvedených na konci textu.

            Riešenie situácie so školou či organizáciou

            Ak sa šikanovanie týka školy či spolužiakov dieťaťa, oslovte triednu učiteľku. To aj v prípade, pokiaľ sa šikanovanie nedeje priamo na jej hodinách. Triedny učiteľ by mal deti poznať najlepšie a nie je vhodné ho obchádzať. Triedny učiteľ by mal byť osobou prvého kontaktu. S triednym učiteľom si dohodnite stretnutie alebo mu zavolajte. Nie je vhodné ho „prekvapiť“ cez prestávku a postaviť ho tak pred hotovú vec. V komunikácii so školou či s učiteľom trvajte na riešení situácie, ale zostaňte pokojný, slušný a vecný. Nie je vhodné zvyšovať hlas či obviňovať učiteľa za vzniknutú situáciu. Pokiaľ o šikane existujú nejaké dôkazy predložte ich učiteľovi.

            Učiteľ by mal celú situáciu medzi deťmi preveriť a začať ju riešiť. Určite bude potrebovať pár dní na to, aby si s deťmi pohovoril alebo aby porovnal svoju skúsenosť s ostatnými vyučujúcimi. Zistite, aký postup navrhuje.

            Osloviť môžete aj školského psychológa. Ten môže pomôcť tak vášmu dieťaťu ako aj celému kolektívu triedy v riešení vzniknutej situácie. Ak ani po čase nevidíte zmenu, dohodnite si ďalšie stretnutie s vyučujúcim či s vedením školy a hľadajte spoločné riešenia. Podobný postup zvoľte aj v prípade, že ide o záujmový krúžok či voľnočasovú aktivitu dieťaťa.

            Následná starostlivosť o dieťa

            Ak bolo vaše dieťa šikanované je vhodné poradiť sa s detským alebo školským psychológom. Nemusí ísť hneď o terapiu, ale pomôžu vám napríklad v tom, ako s dieťaťom komunikovať či ako mu pomôcť spravovať negatívne zážitky a pocity. Následky šikany sa niekedy prejavia až neskôr a obete šikany si ich často so sebou berú aj do dospelosti. Vhodné je pre dieťa vytvoriť správne rodinné zázemie s jasnými pravidlami, ktoré dieťaťu poskytne pocit bezpečia.

            Trávte s dieťaťom dostatok času aktívne. Vyberajte nové činnosti, ktoré môžu byť pre dieťa prospešné a môže v nich zažiť úspech. Posilníte tak jeho sebavedomie. Motivujte dieťa k hľadaniu a rozširovaniu priateľstiev.

             

            Dieťa, aj vy ako rodič môžete požiadať o pomoc aj na týchto dôležitých linkách:

            • Linka pre deti a mládež (anonymná, nonstop v prevádzke) – tel. číslo 116111
            • On – line poradňa: www.ldi.sk, www.odpisemeti.sk
            • Linka Nezábudka, Liga pre duševné zdravie – tel. číslo 0800 800 566
            • Krízová linka pomoci – tel. číslo 0800 500 333
            • Centrá pedagogicko – psychologického poradenstva a prevencie
            • Linka pre nezvestné a sexuálne zneužívané deti – tel. číslo 116000

             

             

             

             

             

             

             

            Vypracovala: Mgr. Katarína Kiseľová – školský psychológ

             

             

          • 🎄🎅 Pozvánka na "Vianočné Mestečko" 🎅🎄

          • Drahé rodiny Našej školy,

            Pridajte sa k nám na vianočnú oslavu "Vianočné Mestečko" dňa 20. decembra!

            🎨 Vianočné remeslá: Tvorte ozdoby a dekorácie.

             📸 Fotografická zóna: Zachyťte sviatočné momenty.

            🎨 Maľovanie na tvár: Staňte sa vianočnými postavami.

            🍪 Chuťové pohostenie: Ochutnajte lahodné dobroty.

            🎶 Vianočné zábavné aktivity!

            🗓️ Dátum: 20. decembra 🕕 Čas: od 16:00 – do 20:00 📍 Miesto: Súkromná základná škola, Tr. SNP 104, Košice

          • Magický deň so svätým Mikulášom: Sladké prekvapenia a úsmevy!

          • 6. decembra na našu školu opäť zavítal svätý Mikuláš spolu s anjelom a čertom a premenil bežný deň na magický. S taškami sladkostí v rukách vstúpil do každej triedy a šíril radostnú atmosféru a čaro vianoc. Deti svätého Mikuláša vítali piesňami a básňami, a ich oči žiarili radosťou. Pomáhali svätému Mikulášovi obnoviť jeho vianočný zoznam skladieb. Mikuláš priniesol každému dieťaťu balíček, lebo vedel, že všetky deti boli poslušné po celý rok. Viera v zázraky a kúzlo vianočných rozprávok zostali v srdciach detí. Svätý Mikuláš priniesol nielen sladkosti, ale deň plný radosti a lásky.

          • PASOVANIE PIATAKOV

          • Dňa 5.12 sa na našej škole konala pasovačka piatakov. Aby mohli byť pasovaní, museli prejsť niekoľkými skúškami, ktoré zvládli vynikajúco. Ďakujeme žiakom 7. ročníka a pánovi učiteľovi Michalčíkovi, za to, že pripravili pekný program pre našich piatakov. Na záver aktivít boli pasovaní tr. učiteľkou Suleňovou a získali a podpísali pasovacie dekréty.

          • Albínová výzva v 2.A

          • Ďakujeme za foto: Robert Tappert / Biela vrana

            Nezabudnuteľný večer zažila naša žiačka 2.A triedy Nelka Prokopovičová a jej pani učiteľka v Slovenskom národnom divadle v Bratislave 17.11.2023.  Po úspešnej Albínovej výzve do ktorej sa celá trieda zapojila počas predchádzajúcich mesiacov, bol jej dobrý skutok slavnostne ocenený na podujatí Biela vrana. Nelka veľmi túži po vlastnom psíkovi, no nemôže ho mať, lebo je alergička. Za svoje našetrené vreckové preto nakúpila jedlo pre psíkov a odniesla ho do útulku. Svetlá reflektorov, kamery, stretnutie s pani prezidentkou, inými významnými osobnosťami a slávnostnú recepciu si teda poriadne užila. Keďže výzva bola aktivitou celej triedy, na malé darčeky sa môžu tešiť aj ostatní zapojení žiaci 🙂. Ďakujeme Vám za podporu!

          • Medzinárodný deň knižníc na našej škole

          • Dňa 23.10. sme si pripomenuli Medzinárodný deň knižníc. Na našej škole sme ho oslávili čitateľským maratónom, ale aj riešením rôznych úloh a hlavolamov, ktoré nám zadali postavy zo známych kníh. "Navštívili" nás Voldemort a Bellatrix Lestrange, Sherlock Holmes a doktorka Watsonová, Willy Wonka a Violet, ale aj Kráska a zviera a Malý princ s líškou. Na záver sme ich spoločne odprevadili späť do sveta fantázie pomocou hesla tohto ročníka: Literatúra nie je mŕtva. Všetkým zúčastneným ďakujeme za nápady, námahu, spoluprácu a krásny zážitok a tešíme sa na ďalší ročník.

          • Školská výzva - "Fotolov s úlohami ku dňu jazykov" (School Quest) - 29.09.

          • V piatok 29. septembra sa naša škola zmenila na miesto plné vzrušujúcich udalostí, zábavy a tvorivosti, vďaka jedinečnému podujatiu "Fotolov s úlohami ku dňu jazykov". Tento školský quest, zorganizovaný na podporu multikultúrnej výchovy a jazykového vzdelávania, bol ohromným úspechom.

            S radosťou sme sa stretli na školskom dvore, kde nás čakali rôzne aktivity. Jednou z nich bola kreatívna výzva nazvaná "Human alphabet", kde sme mali vytvoriť nadpis "Deň jazykov" pomocou písmen žiackej abecedy. Bolo to zábavné a učebné zároveň, pretože sme si uvedomili, aký dôležitý je spájajúci prvok jazyka.

            Ďalej študenti boli rozdelení do tímov, ktoré si vytvorili sami a mali svoj názov. Každý tím mal za úlohu získať kreatívne fotografie na základe zoznamu úloh, ktorý dostali.

            Bolo nádherné sledovať, ako tímy s nadšením vyhľadávali rôzne položky a vytvárali origami fotografie. Kritériá hodnotenia zahŕňali súvislosť s úlohou, kreativitu, originalitu a dodržiavanie pravidiel. Boli sme ohromení tými najlepšími a najkreatívnejšími snímkami, ktoré študenti predložili.

            Výsledky súťaže:

            Víťazmi súťaže sa stali žiaci z 9. ročníka so 46 bodmi.

            Na 2. mieste skončili žiaci z 6. ročníka so 37 bodmi.

            3. miesto obsadili žiaci z 8. ročníka so 35 bodmi.

            Organizátorkami podujatia "Fotolov s úlohami ku dňu jazykov" boli Kateryna Iavorovych a Dana Kucikova. Taktiež nesmieme zabudnúť na podporu zo strany riaditeľky školy a všetkých triednych učiteľov, ktorí stáli za týmto podujatím a pomáhali zabezpečiť, aby všetko prebehlo bez problémov. Bol to skutočný tímový úspech a preto by sme radi poďakovali všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii a realizácii tohto skvelého podujatia.

          • Študentské voľby - 2023

          • Dnes sa na našej škole uskutočnilo 1. kolo školských volieb. Žiaci si volili a vyberali tak svojich zástupcov spomedzi tých "najstarších" - deviatakov a ich troch strán - Reformátori školy, Nľano a Veritas. Žiakov nakoniec najviac oslovila strana Veritas na čele s predsedkyňou Karolínou Šofrankovou, ktorá s počtom 102 hlasov suverénne zvíťazila. Držíme palce pri napĺňaní ich volebného programu. Ďakujeme všetkým, ktorí si dnes splnili svoju školskú občiansku povinnosť a víťaznej strane gratulujeme.

          • Branné cvičenie!

          • Na našej škole sa branné účelové cvičenie odhohralo dňa 13. Septembra 2023. Tieto účelové cvičenia sú určené na to, aby sa žiaci naučili riešiť rôzne krízové situácie. 

          • 9. september - Pamätný deň obetí holokaustu!

          • Aj takto sme si dnes pripomenuli

            9. september, Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. Ďakujeme za super prednášku od pani sprievodkyne Janky Teššer, ktorá nás previedla Synagógou na Puškinovej a tiež galériou Ľudovíta Felda. Žiaci zároveň absolvovali aj sprevádzanie IWalk Košice - spoznávanie židovského dedičstva priamo v Košiciach, sú teda dobre vyškolení, od zajtra sa u nich môžete prihlásiť na sprevádzanie. Žiaci, boli ste super, ďakujeme a nezabúdajme.